Infiniband är en kommunikationsstandard som vuxit fram parallellt med Ethernet som en alternativ nätverkslösning med fokus på prestanda. Men vad är InfiniBand? Och man pratar ibland om InfiniBand vs Ethernet, så vad är skillnaden? Här kommer detaljerad handledning från oss på South Pole!
InfiniBand – en kommunikationsstandard inom high performance computing
Infiniband utvecklades initialt som ett alternativ till både PCI-interfacet och Ethernet-nätverk, men fick sitt stora genomslag när man började använda det till sammankoppling av servrar i beräkningskluster och high performance computing (HPC).
Idag används InfiniBand för att koppla samman servrar och lagring internt i stora högpresterande system i datacenter där man kräver låg latens och hög pålitlighet, medan Ethernet används för koppling mot externa system och Internet.
InfiniBand vs Ethernet: Vad är skillnaden?
InfiniBand och Ethernet skiljer sig åt, och båda har sina fördelar. De utvecklas inom sina olika användningsområden och har båda blivit oumbärliga nätverksteknologier.
Ethernet har haft en mycket stor anpassningsförmåga sedan det introducerades. Tillsammans med IP-tekniken har Ethernet blivit standard för Internet. Både individer och organisationer förlitar sig på Ethernet för att kunna koppla ihop datorer och andra uppkopplade enheter jorden runt.
InfiniBand är en mer specialiserad teknologi med fokus på prestanda och skalbarhet i lokala system och miljöer.
Vad är fördelarna med InfiniBand?
Fördelarna med InfiniBand är främst inom områden relaterade till prestanda:
- Hög bandbredd
- Låg latens
- Skalbarhet med bibehållen prestanda
- Liten CPU-belastning
- Dataintegritet.
Infiniband i praktiken
Ett InfiniBand-nätverk består av switchar, InfiniBand-kort (PCIe-kort) till servrar, och kablar som används för att koppla samman allt. Man kan koppla ihop flera switchar i lämplig topologi för att ge ett större nätverk för många servrar.
För ett fungerande nätverk behövs också Subnet Manager-mjukvara på en eller flera switchar eller servrar som hanterar nätverket. Och för kommunikation används protokollet MPI (Message Passing Interface) som tar hand om kommunikationen mellan alla anslutna enheter.
South Pole har jobbat med Mellanox och Infiniband i mer än 15 år och är partner med Nvidia som köpt Mellanox och nu vidareutvecklar InfiniBand. Vi har lång erfarenhet av både små och stora InfiniBand-lösningar, framför allt beräkningskluster.
Vill du veta mer om våra olika klusterlösningar? läs mer om hur vi på South Pole arbetar med InfiniBand inom high Performance Computing (HPC).
Kontakta oss
Har du några frågor eller funderingar? Eller undrar du över vad vi på South Pole kan göra för dig? Du är varmt välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig!
På South Pole har vi mer än 20 års erfarenhet av att leverera high performance och enterprise computing-lösningar till företag och organisationer i Norden. Vi har samarbetat med Mellanox och senare Nvidia med InfiniBand på den nordiska marknaden sedan DDR-tiden (Double Data Rate), och har levererat ett stort antal kluster med InfiniBand-nätverk från en handfull servrar upp till system med över 1000 servrar.