Vad är open source?

Open source, även kallat öppen källkod eller öppen programvara, blir mer och mer populärt och används i allt från mobiltelefoner till stora världsomspännande molnlösningar. Förespråkare betonar ofta hur viktig det är inom både innovation och digitalisering. Så, vad är egentligen open source? Och varför är det så viktigt? Här belyser vi begreppet!

 

Open source – ett öppet och kollaborativt samarbete mellan utvecklare och användare

Open source har funnits sedan användningen av datorer började växa under 1960-talet. Termen syftar på ett öppet och kollaborativt samarbete mellan mjukvarans utvecklare och användare, där användaren fritt kan använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera mjukvaran och dess källkod. Mjukvaran är med andra ord, utvecklad som ett offentligt, öppet samarbete som görs tillgängligt för alla i samma anda som vetenskaplig forskning. Detta innebär att utvecklare och användare runt om i världen, tillsammans kan utveckla och förbättra mjukvaran.

 

Öppen programvara vs proprietär programvara

Till skillnad från en öppen programvara, är en proprietär programvara upphovsrättsskyddad och har begränsningar gällande användning, distribution och modifiering. Programvaran får endast användas under fördefinierade förhållanden satta av dess ägare. Användaren blir på så sätt beroende av leverantören när det kommer till exempelvis kompatibilitet med annan mjukvara och kostnader. En proprietär programvara saknar med andra ord de friheter som finns med öppen källkod.

Vad är fördelarna med en öppen programvara?

Det finns många anledningar att välja öppen programvara framför proprietär programvara, men de vanligaste är:

  • Levande kod: Eftersom öppen källkod är fritt tillgänglig är den ofta mycket aktivt utvecklad. Den testas och förbättras hela tiden. Koden är levande och blir inte statisk.
  • Transparens: Med öppen källkod kan man kontrollera och spåra förändringar som har skett i koden. Man har full insyn och kan studera och anpassa koden vilket är extra viktigt gällande säkerhet och sekretess.
  • Tillförlitlighet: Öppen källkod kan överleva sina ursprungliga upphovsmän eftersom den kan uppdateras av andra utvecklare eller aktiva användare. Koden i en proprietär programvara är beroende av att ägaren eller utvecklaren underhåller och vidareutvecklar koden för att hålla den uppdaterad och fri från fel.
  • Flexibilitet: Med hjälp av öppen källkod kan man lösa problem som är unika för sitt behov utan att behöva uppfinna hjulet själv. Man är inte låst till att använda koden på något specifikt sätt, och kan få hjälp av andra utvecklare och användare med feedback och granskning när man implementerar nya lösningar.
  • Lägre kostnad: Med öppen källkod är själva koden fritt tillgänglig och till skillnad från licensierad mjukvara finns det inga direkt kostnader. Det kan däremot uppkomma kostnader om du vill ha hjälp med att installera, använda eller felsöka koden eller om du vill ha ett supportavtal.
  • Ingen inlåsning: Öppen källkod innebär frihet för användaren som kan ladda ner och använda den till vad som helst, när som helst oberoende av upphovsmän eller leverantörer.
  • Öppet samarbete: Aktiva communities kring öppen källkod gör att du kan hitta hjälp, resurser och support som oberoende av utvecklaren eller företaget som äger mjukvaran.

Open source gör att en programvara fritt kan utvecklas för att lösa nya problem, anpassas till nya omständigheter och utvecklas till att bli mer effektiv. Som användare får du valfrihet och du som individ eller företag har möjlighet att bidra med mer innovativa lösningar.

 

Vi är experter på Linux och öppen källkod

Operativsystemet Linux skapades som ett Open Source projekt 1991 av Finlandssvensken Linus Torvalds. Det byggde på samma principer och design som andra Unix varianter och fick snabbt stor spridning och många utvecklare och användare. Idag är Linux det mest kända och mest använda operativsystemet med öppen källkod och det distribueras i en mängd olika mer eller mindre kommersiella varianter.

South Pole grundades 1999 med målsättning att bli Sveriges ledande leverantör av Linux-baserade lösningar. Vi erbjuder produkter och tjänster som är baserade på standardservrar samt mjukvarulösningar baserade på öppen källkod.

 

Kontakta oss

Har du frågor eller funderingar kring open source? Eller undrar du över vad vi på South Pole kan göra för dig? På South Pole har vi mer än 20 års erfarenhet av att leverera lösningar baserade på servrar och Open Source mjukvara till företag och organisationer i Norden.

Varmt välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig!